Logg inn:

Blir du mett for 3,83,- ?
Birgit Irgens, Tirsdag 18. oktober 2016.
Klarer du å lage god, fristende og næringsrik mat til en person for 3,83,- per dag?
Ikke det?

For mange barnehager der ute i det ganske land er dette hverdagen. Med de rammene så blir det ofte til at dag etter dag blir brødskivedager, med liten variasjon og matglede.

Jeg har besøkt en rekke barnehager der ute og forskjellene er store, fra muligheter gitt av kjøkken, budsjetter og personalets og foreldrenes engasjement i barnas mathverdag.

Personlig brenner jeg for å løfte matgleden inn i alle landets over 6000 barnehager.  Det finnes muligheter. Det finnes løsninger. Og innstillinger kan endres.

I dette første innlegget mitt ønsker jeg å gi noen tips til enkle, rimelige og næringsrike matretter som jeg vil utfordre dere til å prøve. Ikke nødvendigvis alle, men kanskje listen inneholder noe dere tenker kan være midt i blinken for dere.

Men, før vi kan spise må maten tilberedes og det må gjøres klart til servering. Dette kan barna være med på, la de pynte bordet og de største barna kan være med å lage maten. Alt for å skape en god ramme og atmosfære rundt måltidet, slik at både store og små kan nyte dette sammen i fred og ro.

Så hva kan man lage som ikke krever så mye, smaker godt og innehar rikelig med byggeklosser til små i vekst?

• Supper, her finnes det mange variasjoner og avhengig av valget kan de største barna gjerne være med å kutte grønnsaker, måle opp væske og røre. Få ting er bedre for en høst- og vinterkald kropp enn en deilig kopp med varm suppe. Kanskje med et lite ostesmørbrød ved siden? Det er en fin måte å bruke osterester på.
  • Stekepannebrød; denne rustikke varianten av ostesmørbrød gjør at man ikke lenger har behov for komfyren. Retten er super på stormkjøkken på tur, men kan også tilberedes inne i barnehagen.
  • Pytt i panne; en herlig blanding av rotgrønnsaker, kanskje noen skinke eller salamirester og hvis man vil flotte seg, så legger man et lite speilegg på toppen. Osterester man måtte ha til overs setter en fin smak på retten.
  • Smoothie; har blitt en vinner blant både barn og voksne. Bær, frukt, grønnsaker, litt juice og kefir eller yoghurt. Dette blir et nydelig ettermiddagsmåltid, og her kan barna virkelig slå seg løs med å velge bær, grønt og lage sin egen smoothie. Velsmakende, næringsrikt og friskt.
  • Kjøleskapsgrøt; Havregryn og melk settes i en bolle med lokk i kjøleskapet over natta. Dagen etter er det klart og ved å blande inn litt kesam eller yoghurt får den enda bedre smak. Så får fantasien sette grenser for topping. Min favoritt er müsli og litt blåbær.
Dette var noen små tips fra meg som alle er enkle, rimelige og som sikrer god næring til små kropper i full aktivitet. Jeg håper de faller i smak.
Det er mulig å lage et godt måltid av 3,83 per dag, eller 115,- per barn per måned som mange barnehager har til rådighet. Men det krever litt fantasi

DIN KOMMENTAR

Om bloggen:
TINE Barnehagepakken Redaksjon er en matglad gjeng som jobber i TINE, og som er opptatt av å spre matglede til barnehager. Som kunde hos TINE skal man i tillegg til å kunne kjøpe meierivarer bli inspirert til å lage sunn og velsmakende mat til barna. Det fineste er hvis barna også kan delta i matlagingen slik at de tidlig kan lære seg å smake nye smaker, lære seg hvor råvarene kommer fra, kan utvikle finmotorikken, lære seg vekt og mål, og ikke minst bli glad i å lage og spise mat. Vi vil blogge om temaer som kan være skrevet av ernæringsfysiologen vår, vår kokk fra Bergen Kokkenes Mesterlaug, eller en av oss andre som har jobbet flere år mot barnehagesegmentet. Vi håper at innleggene kan gi inspirasjon og tips til å gjøre måltidene «litt bedre» enn de er i dag, det er ofte ikke mye som skal til.
Antall visninger:
Følg bloggen: