Logg inn:

Matlaging sammen med barna gir bedre folkehelse!
Birgit Irgens, Onsdag 11. januar 2017.

Ny rammeplan for barnehagene er ute på høring med høringsfrist 20. januar, og som faglærer i ernæring, helse og miljøfag med hovedfag i ernæring gleder det meg å lese at mat og matlaging er fremhevet og satt i fokus.

Å bli glad i å lage mat tidlig kan bidra til å bedre folkehelsa, siden kunnskap er en av nøklene til god helse. At barna blir kjent med en variasjon av råvarer og lærer hvordan lage mat fra bunnen av kan ikke annet enn å være positivt. Min hypotese er at liker du hjemmelaget pizza fra du er barn vil du trolig ikke etterspørre ferdigprodukter fra frysedisken. Når du lærer hvor fort gjort det er å lage og hvor godt det smaker med fisk i folie, er det ikke sikkert at fiskepinner er det som står på menyen først når barna blir store nok til å lage middag selv.

Rammeplanen legger vekt på å bruke matlaging som pedagogisk verktøy, at barna får delta i matlagingen.

I tillegg til mestring, fellesskap, gi hjelp til hverandre, utvikling av finmotorikk, læring om hvor maten kommer fra og utvikling av sanser og smaksløker kan barna lære å måle opp væske i dl-mål, veie i gram og kilo, lære om farger mm. Samling rundt råvarer og matlaging er et flott virkemiddel til å snakke og lære om ulike kulturer og høytider, og bygge bro mellom barna.

Hygiene er et stort fagområde som også kan knyttes til matstunden, man kan snakke om farlige bakterier og bakterier som kroppen må ha, og få forståelse for hvorfor det er viktig å vaske hender og ikke pille nese når man lager mat.

I en travel barnehagehverdag er det kanskje ikke rom for å ta med alle barn i alle matlagingsaktiviteter, men ved å være bevisst at matlaging sammen med barna er en like viktig aktivitet som å leke med dem, kan man gjøre terskelen litt mindre ved å invitere inn de barna som vil. På den måten slår man "to fluer i en smekk", siden mat må man ha uansett.

Lykke til med nytt barnehageår, og vil du ha tips til både oppskrifter og aktiviteter, finner du dette på tinehandel.no. Logg inn med kundenummer og passord og få tilgang til masse god inspirasjon

DIN KOMMENTAR

Om bloggen:
TINE Barnehagepakken Redaksjon er en matglad gjeng som jobber i TINE, og som er opptatt av å spre matglede til barnehager. Som kunde hos TINE skal man i tillegg til å kunne kjøpe meierivarer bli inspirert til å lage sunn og velsmakende mat til barna. Det fineste er hvis barna også kan delta i matlagingen slik at de tidlig kan lære seg å smake nye smaker, lære seg hvor råvarene kommer fra, kan utvikle finmotorikken, lære seg vekt og mål, og ikke minst bli glad i å lage og spise mat. Vi vil blogge om temaer som kan være skrevet av ernæringsfysiologen vår, vår kokk fra Bergen Kokkenes Mesterlaug, eller en av oss andre som har jobbet flere år mot barnehagesegmentet. Vi håper at innleggene kan gi inspirasjon og tips til å gjøre måltidene «litt bedre» enn de er i dag, det er ofte ikke mye som skal til.
Antall visninger:
Følg bloggen: